Könyvajánló

"Irodalom? Hah, az minek nincs rá időm! Vagy: ha olvasnék is minek, hisz nincs új a nap alatt, már minden téma lerágott csont!" hallani sokszor az emberektől, pedig nem.
Olvasni jó, főleg valódi szépirodalmat; és mindig találni olyan könyvet, amely meghökkentő témáról szól, vagy éppen a nézőpontja szokatlanul új. Varga Anna rövid, de velős ismertetője egy ilyen regényt mutat be. (P.V.)

ROMAIN PUÉRTOLAS:
A KISLÁNY, AKI LENYELT EGY AKKORA FELHŐT, MINT AZ EIFFEL TORONY


Romain Puértolas mostani könyvének főhőse a csinos postáskisasszony, Providence Dubois, aki a jóhírek kézbesítője Párizsban. Providence egy marokkói úton kórházba kerül, és itt találkozik Zaherával. A kis árvalánynak egy komoly és ritka betegséggel kell megküzdenie és napokon, órákon múlhat az élete. Hozzá igyekezne most Párizs csinos kézbesítője a zsebében az örökbefogadást igazoló hivatalos papírokkal, de egy izlandi vulkán hamufelhővel teríti be az eget, és a repülők nem szállhatnak fel. Providence-t köti az ígérete, hogy holdkelte előtt a kislány mellett lesz. És ha a repülők nem repülnek, majd ő repülni fog! De repülni is tanulni kell: a hősnő repülő órákat vesz egy versailles-i kolostor tibeti szerzeteseitől, és már ott is áll az Orly reptéren, egy szál bikiniben, felszállási engedélyre várva. A szeretet ugyanis szárnyakat ad az embereknek.

Romain Puértolas tündérmeséje furcsa, ám annál szerethetőbb figurákat ábrázol. A történet egyszerre mulatságos és megrendítő. Ez a kis történet ékes bizonyítéka annak, hogy az emberi akaraterő és fantázia számára nincs lehetetlen. A könyv rendelkezik a francia könyvek különleges hangulatával, amelyek bármilyen esős napba képesek mosolyt és romantikát csempészni. Egy tündérmese, ami minden elképzelhetetlen történésével is valóságosabb a valóságnál. Ami a legszebb benne, hogy rávilágít, hogy egy kis képzelőerővel az élet minden tragédiájával együtt is szép.

Varga Anna

Megjegyzések

Legmenőbb brotestálások