Evésre magyar! – de ne csak kenyeret...
Ha kicsit oszlik a karácsonyi bejglimámor, és átverekedtük már magunkat a töltöttkáposzta-hegyeken, érdemes elolvasni öregdiákunk, Angyal-Cseke Csaba legújabb írását, amely nem csak az evésről szól.
„Nem ettem én más egyebet, csak…”
– énekli tucatnyi újstílusú népdalában a magyar paraszt, aki mióta túlélte
a Rákosi-korszak beszolgáltatásait és padlássöpréseit, már éhes proletárként a
gulyáskommunizmus kondérja mellett üldögélve „A magyar vircsaft” című
klasszikus retrófilm szavaival élve „kihízta a tudományt. Mert eszik ülve,
eszik állva, eszik a parton, és eszik a vonaton”.
Szüleink, nagyszüleink korosztálya a
mára már csak „átkos”-ként emlegetett
szocializmus korában rendesen evett, hiszen enni mégiscsak köll, s a „rendszerek
legjobbika” a buzgó sztahanovisták révén túlteljesített tervekkel lehetővé
tette, hogy aki akarja, degeszre eheti magát a május 1-én ingyen osztott
virsliből.
Forrás: flickr.com |
De
mi a helyzet ma? Nem kell a szociológia nemes tudományának doktora lenni, hogy
megállapítsuk: a helyzet fejlettnek vélt korunkra sem sokat változott. Maximum
csak abban, hogy mára nemcsak a jó magyar Lacikonyha, hanem a harminc
esztendeje ismeretlenül is a hanyatló nyugat ópiumának nevezett gyorséttermi
étel (angolosan: fast food) is hizlalja éhes honfitársainkat. Nem jó ez így?
Nos, „Tetszettek volna »fogyókúrát« csinálni!” – mondta, vagyis éppen
nem mondta Antall József.
Napjainkban
az alig tízmilliós magyarság jelentős hányadát bűvöletben tartó televízió
kereskedelmi csatornái az éppen reneszánszukat élő főzőműsorokkal invitálnak
dús asztalukhoz minket. Hal a tortán,
Vacsoracsata, Konyhafőnök (VIP, Junior), Főzd le anyámat, Hagyjál főzni, a
hazai gasztro showműsorok, vagy éppen a gasztroangyalként emlegetett Borbás
Marcsi, a kedves Stahl Judit vagy Mautner Zsófi kedélyes mosolya
nézők százezreinek figyelmét köti le és persze ízlelőbimbóit hozza lázba a
képernyők előtt.
Az
internet sokakat fogva tartó hálója is bőséges választékú étlapot kínál a vagány
szörfösöknek. Hogy a legszembetűnőbb példát említsem: a magyarul csak
Facebooknak nevezett arckönyv akár szakácskönyv is lehetne, mivel a
felhasználók jelentős tömege lájkol és oszt meg gasztronómiai tartalmat (gondoljunk
a saját készítésű „foodporn” képekre, a tuti-egy-perc-alatt-elfogy-száz-adag
epitheton ornansú sütireceptekre, vagy akár a legnépszerűbb videómegosztó oldal
jószándékú konyhatündéreinek inspiratív vlogjaira).
Elrettentő
célzattal készült dokumentumfilmek sora áll rendelkezésünkre a sokszor majmolt tengeren
túli világból, ha az elhízás veszélyeiről szeretnék tájékozódni. Azonban ezek
negatív hatása kimutatható: emberek sokasága küzd alakja miatt önértékelési
zavarral, így a megoldás láthatóan nem itt keresendő. Talán a legjobb lenne, ha
mindenki felé valódi segítséggel, őszinte elfogadással fordulnánk,
asztalközösséget vállalva mindenkivel.
Krisztus és az emmausi tanítványok - forrás: flickr.com |
Összegezve:
nincs mit tagadni, takargatni: a torkosság főben járó bűne ott leselkedik a
konyhaajtónk előtt, és maradéktalanul meg akar emészteni minket. Létfenntartás
ide vagy oda, ha valaki többet eszik a kelleténél, az már rögtön meglátszik – lánglelkű
inkvizítorként firtatják a nagyokosok, miért és mennyire iperedett meg valaki, elfeledkezve
arról, hogy a küllem aligha számít perdöntőnek a keresztyén értékrendben, krisztusi
gondolkodásban. Bármilyen meglepő: Jézus is evett. Lukács asztalánál nem is
keveset, hiszen ebben az evangéliumban egyik lakomáról a másikra megy. Hitünket
gyakorló keresztyénként a Miatyánkban napról napra, az asztali áldásban
étkezésről étkezésre adunk hálát a mindennapi kenyérért, a napi betevő
falatért; így maga az étkezés nem elvetendő aktus. A torkosság kapcsán pedig a
mértékletesség hívó szava kerül elénk. Mindenesetre azt sem feledhetjük el,
hogy meg van írva: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden Igével,
amely Isten szájából származik.” (Mt 4,4)
Angyal-Cseke Csaba
Megjegyzések
Megjegyzés küldése